Testevenementen

foto: Demissionair-minister van Engelshoven op werkbezoek tijden het testevenement in het Stadstheater Arnhem.

Testevenementen in de culturele sector

Er is veel te doen over de testevenementen die op dit moment plaatsvinden in de cultuur -en evenementenbranche. Er is blijdschap want eindelijk kunnen we weer publiek  ontvangen. Maar er zijn ook bezwaren. Hoe gastvrij is het om je bezoekers te controleren op hun testresultaten? En hoe ga je om met medewerkers, die je niet kunt verplichten zich ook te laten testen, maar die wel je publiek moeten controleren.

 

Dilemma’s voor de culturele sector

Iedereen kan niet wachten om weer het podium op te gaan en deuren van het culturele huis te openen. Maar de huidige testevenementen roepen ook vragen op. Is het de taak van de kassamedewerkers bezoekers aan cultuur te controleren op testuitslagen? Staat controle op het corona-vrij zijn van de bezoeker niet haaks op de gedachte dat cultuur voor iedereen is? Ondertussen is er vanuit verschillende kanten groeiende kritiek op het vele geld dat met de testevenementen gemoeid is: 925 miljoen. Had dat geld niet beter naar cultuur kunnen gaan? En wat als er met de pilots een nieuwe norm wordt neergezet: zó is hoe we voorlopig naar het theater, concert of museum gaan…

Anderen vinden juist dat iedere mogelijkheid voor een culturele instelling om weer open te gaan, er één is, waar we ons over kunnen verheugen. Eindelijk weer artiesten op een podium, kunst die weer gezien en beleefd wordt, bezoekers in huis. Dat is toch waarvoor we het doen? Dat weegt niet op tegen de praktische en ethische bezwaren. De testevenementen zijn een belangrijke stap richting het opengaan van de sector, dat mag geld en moeite kosten.

 

Ervaringen in onze regio

In onze regio hebben een aantal testevenementen plaatsgevonden in het Stadstheater, het Posttheater en Doornroosje. Navraag leert dat de testevenementen prima verliepen en veel positieve reacties opriepen. Het Posttheater meldt dat het publiek zeer opgetogen reageerde en dat de controle op ‘Testen voor Toegang’ niet leidde tot extra oponthoud.

Ook het Stadstheater in Arnhem had al veel ervaring met de 1,5 m protocollen en logistiek gezien waren het evenementen, vergelijkbaar met de  voorstellingsavonden van het najaar van 2020. Publiek was blij en kaarten waren snel uitverkocht. Koos Hornman van Doornroosje meldt dat de drie concerten binnen 10 minuten waren uitverkocht.

 

Meerwaarde voor het personeel

De impuls voor het personeel lijkt voor de instellingen een belangrijke meerwaarde. Evert Burggrave (Musis & Stadstheater): “Er moest in zeer korte tijd veel werk worden verricht maar de motivatie was extra groot om dat we weer open mochten. De pilot bracht een groot saamhorigheidsgevoel: iedere afdeling leverde een kwalitatief hoge bijdrage. De media aandacht (De Gelderlander, Omroep Gelderland, EenVandaag, France2) en de aanwezigheid van de nieuwe cultuurwethouder van Arnhem en de demissionair minister gaven een extra positief effect.”

 

Kritische geluiden

Ondertussen is er ook kritiek; fieldlabs worden afgelast en er zijn vragen over het geld wat met de testevenementen gemoeid is. Ook deelnemende instellingen ontvangen enkele kritische geluiden van mensen die de instelling als medeplichtig zagen aan een, in hun ogen, falend overheidsbeleid. Maar er is ook hoop dat dit de eerste stap is in de goede richting. Koos: “We hopen op meer shows de komende maanden. Daarbij richten wij onze pijlen op Openluchttheater de Goffert. We verwachten dat buiten sneller meer mogelijk is.”