Teddy Vrijmoet – Lindenberg Cultuurhuis

Foto: Masha Bakker

“In coronatijd is de urgentie van kunst en cultuur nog zichtbaarder geworden”

Teddy Vrijmoet – Lindenberg Cultuurhuis

Dat hoor je niet vaak: iemand die al op jonge leeftijd manager wilde worden. Toch was dit de vroege wens van Teddy Vrijmoet, directeur-bestuurder van Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen. Leidinggeven zit haar letterlijk in het bloed.

Teddy Vrijmoet verhuisde op haar achtste van Rotterdam naar Nijmegen, een behoorlijke cultuurshock. Van een havenstad met grote diversiteit kwam ze terecht in de compleet witte Waalstad. Haar halve familie werkte bij de Bijenkorf; haar vader zelfs als manager. Daar komt waarschijnlijk haar ambitie vandaan. Die gaf ze aanvankelijk vorm met een studie Amerikanistiek en een flink aantal bijbaantjes. “Door al die buitenschoolse drukte heb ik zeven jaar over mijn studie gedaan. Zo werkte ik bij de Bijenkorf in Arnhem en was ik bedrijfsleider bij café De Stoof in Nijmegen. In die jaren heb ik geleerd om veel verschillende doelgroepen aan te spreken.”

Vierdaagsefeesten

Ook runde ze vijf jaar lang een wijkcafé in Nijmegen-Oost. Een mooi avontuur, waaraan in 2001 organisch een einde kwam toen ze voor de Vierdaagsefeesten aan de slag ging. Onder haar leiding is dit grootste gratis evenement van Nederland verder gegroeid: meer podia (inmiddels 46!), een grotere spreiding over de dag en meer diversiteit.

En toen kwam de vacature van directeur-bestuurder van de Lindenberg voorbij. Teddy: “Het leek mij gaaf om mensen op basisniveau met kunst en cultuur in aanraking te brengen. Als er in een land iets aan de hand is, zijn daar altijd de graffitispuiters, de theatermakers, de dichters, de dansers. In coronatijd is de urgentie van kunst en cultuur nog zichtbaarder geworden: cultuur brengt mensen bij elkaar en vergroot het welzijn.”

Zo laagdrempelig als voetbal

“Bij de Lindenberg werken 120 vakdocenten met ongelooflijk veel expertise die ze willen delen, ook in de regio. Uniek aan ons cultuurhuis is dat we ook over een theater beschikken, waardoor we zowel kunnen creëren als inspireren.

Met de Lindenberg willen we kunst en cultuur net zo laagdrempelig maken als voetbal: van junior tot senior, van amateurs tot professionals. We willen tot in de haarvaten van onze stad van betekenis zijn en alle inwoners door kunst en cultuur persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke verbinding aanbieden. Onze grootste uitdaging sinds september is: zijn we voldoende flexibel om mee te bewegen in deze crisis?”

Cultuureducatiespecialist

Onderzoek toont aan dat kinderen die in aanraking komen met kunst hun ontwikkelingskansen vergroten. Als cultuureducatiespecialist verzorgt Lindenberg Cultuurhuis kunstlessen en activiteiten op bijna alle basisscholen, brede scholen en het voortgezet onderwijs in de regio. Teddy Vrijmoet: “Van onze 120 kunstvakdocenten zijn er 50 actief op scholen in de disciplines beeldend, dans, muziek, theater, schrijven en creatieve technologie.

Ons diverse totaalpakket geeft scholen de mogelijkheid om samen met ons een lesprogramma op maat samen te stellen. Soms vindt cultuureducatie op projectbasis plaats, waar wij een school liever structureel begeleiden op het gebied van cultuureducatie. Zo kunnen we didactische vaardigheden uitwisselen en kennis delen met de regio.”

Versnelling door coronacrisis

Regionale samenwerking op het gebied van cultuureducatie vindt bijvoorbeeld plaats met culturele hotspot Rozet in Arnhem. En verder? “Samen met Phion, orkest van Gelderland en Overijssel, hebben we gesproken over de ‘zachte meerwaarde’ van kunst. Ook geven we creatieve workshops in ziekenhuis Radboud UMC, die voor de patiënten weldadig kunnen werken.

Als voorzitter van Cultuur Netwerk Nijmegen zie ik, net als Ralph Dassen van de Arnhemse evenknie Cultuur Netwerk Arnhem, kansen voor de Cultuurregio 025. De coronacrisis brengt op al deze vlakken versnelling. Als ik de laatste maanden íets heb ontdekt is het wel de enorme kracht van zowel de stad als van de samenwerking met andere partijen, zowel cultureel als buiten ons eigen domein.”

tekst: Nicole Beaujean

 

www.delindenberg.com