Nieuwe directeur a.i. voor Cultuurbedrijf RIQQ

foto: Rolf Hensel

Koen van der Mark nieuwe directeur a.i. bij Cultuurbedrijf RIQQ

Sinds het begin van dit jaar heeft Cultuurbedrijf RIQQ een nieuwe directeur ad interim. Koen van der Mark, inmiddels acht jaar werkzaam bij RIQQ als coördinator programmering en podiumkunsten, neemt het stokje over van Jet Smeets, die het cultuurbedrijf de afgelopen jaren leidde. In dit interview leer je Koen wat beter kennen en lees je meer over zijn visie voor de toekomst.

Oorspronkelijk opgeleid en gewerkt hebbende als muzikant en dirigent, ziet Koen het als de belangrijkste taak van Cultuurbedrijf RIQQ om te zorgen voor verbinding en beleving. Het verbinden van culturele organisaties onderling en met de maatschappij. Daarbij is het belangrijk dat de lokale samenleving bereikt wordt en RIQQ zorgt voor een toegankelijke programmering voor iedereen in de gemeente. Om te beginnen in het onderwijs.

“Maak kunst omdat het gaaf is, beter word je er toch wel van.”

Koen is ervan overtuigd dat je op sociaal vlak heel veel bereikt met kunst en cultuur. “Misschien is het wel een van de belangrijkste resultaten van de sector: ouderen voelen zich meer verbonden, kinderen ontwikkelen unieke vaardigheden, de lijst is lang.

Maar het gevaar is dat kunst dan altijd een doel moet dienen. ‘Mooie dingen maken, gewoon omdat het mooi is’, dreigt steeds meer te verdwijnen. We zijn als Cultuurbedrijf RIQQ ook op aarde om te bewaken het gewoon voldoende is om naar een concert te gaan omdat het gaaf is, een mooi boek te lezen zonder reden, of een bizar kunstwerk te zien en te ervaren. Het gaat om beleving en emotie en je hoeft er niet bij voorbaat slimmer, gezonder of beter van te worden. (Hoewel je dat waarschijnlijk toch wordt…).”

Meer lezen: bekijk hier het hele interview.