Interview met Steven van Teeseling

Foto: Eva Roefs

“We delen graag onze kennis, in en buiten de regio”

Steven van Teeseling, algemeen directeur – Stichting Sonsbeek & State of Fashion

Als directeur van Stichting Sonsbeek & State of Fashion acht Steven van Teeseling het heel waardevol om met grote en kleine culturele organisaties uit de regio 025 samen te werken. Post-corona zal solidariteit in de sector belangrijker dan ooit zijn, is zijn overtuiging.

Als je wieg letterlijk stond in het Besiendershuis in Nijmegen, ben je haast voorbestemd tot een culturele carrière. Dit oudste huis van Nijmegen (1525) maakt al bijna 500 jaar deel uit van de stedelijke en culturele geschiedenis. In Stevens jeugd was het een bekende ontmoetingsplek voor de kunstenaarsscene van Arnhem en Nijmegen. Het bijzondere pand aan de Waalkade is sinds 2010 een werk-, woon- en ontmoetingsplek voor wetenschappers, kunstenaars, schrijvers.

Sonsbeek exhibition

Niet alleen in zijn geboortehuis, maar ook in het DNA van Steven van Teeseling zijn kunst en cultuur verweven. Zijn vader Ed van Teeseling wordt gezien als ‘de stadsbeeldhouwer’ van Nijmegen en was de nestor van veel Nijmeegse beeldhouwers. Zelf was Steven, na studies Kunstgeschiedenis en Bedrijfskunde, onder andere hoofd innovatie en verbinding bij het Mondriaan Fonds. Sinds april 2019 is hij algemeen directeur van Stichting Sonsbeek & State of Fashion. Daar geeft Steven leiding aan Sonsbeek exhibition en State of Fashion, twee evenementen van naam en faam met zowel een artistieke als maatschappelijke missie. Hoe kunnen kunst en mode bijdragen aan een betere wereld?

Sterke merken

“Sonsbeek & State of Fashion zijn beide heel mooie, sterke merken,” aldus de algemeen directeur. “Het zijn beeldbepalende projecten met een lange geschiedenis in de regio en een grote nationale en internationale uitstraling. Sonsbeek draagt als hedendaagse kunsttentoonstelling in de openbare ruimte al sinds 1949 bij aan nieuwe visies op kunst en de uitdagingen van onze tijd.

State of Fashion bouwt voort op de vroegere Modebiënnale en brengt visionaire ideeën bij elkaar over een eerlijker en duurzamere mode-industrie uit binnen- en buitenland. State of Fashion zal in 2022 weer plaatsvinden.

De Sonsbeektentoonstelling Sonsbeek 20→24 werd uitgesteld vanwege de coronapandemie. De twaalfde editie ― aanvankelijk gepland voor de zomer van 2020 ― zal nu plaatsvinden van 10 april tot en met 21 juni 2021.”

Kunstroute van 16 kilometer

“Deze twaalfde editie brengt maar liefst 35 kunstenaars uit de hele wereld bijeen, die in de meeste gevallen nieuw werk hebben gemaakt. De tentoonstellingen van hedendaagse kunst vinden plaats op verschillende locaties in Arnhem, zoals bij Collectie DE.GROEN, Museum Arnhem in de Eusebiuskerk, Machinery of Me op de culturele enclave Buitenplaats Koningsweg en cultureel centrum Rozet.

We zijn ook blij met twee nieuwe partners: het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht. Hiermee breidt Sonsbeek 20→24 niet alleen uit naar het noorden, via Nationaal Park Hoge Veluwe naar het Kröller-Müller Museum, maar wordt via een kunstroute van 16 kilometer lang ook een duurzame verbinding met de rest van Nederland gelegd.”

Open uitnodiging

“We gaan een meerjarige samenwerking aan met de betrokken partijen, zodat tussen 2021 en 2024 sprake is van een doorlopend programma. Sonsbeek 20→24 duurt tot 21 juni 2021. Daarna volgt een programma met nieuwe tentoonstellingen en evenementen tot in 2024.

Juist nu hebben mensen behoefte aan de schoonheid en troost van kunst, maar ook aan ideeën over een nieuwe samenleving. Kunst heeft de intentie om ons een alternatief op de toekomst te tonen. Dan zullen we ontdekken dat we elkaar nu hard nodig hebben om minder gepolariseerd uit deze crisis te komen.

Wat mij betreft is dit interview ook een open uitnodiging aan grote en kleine culturele organisaties uit regio 025 en de rest van de provincie. Graag delen we onze kennis en ervaring met hen. Voorheen was Sonsbeek een parachute die eens in de vier jaar in Arnhem landde. Dat moet echt een boom met wortels worden, die continuïteit krijgt in en zelfs buiten de regio. Sonsbeek is here to stay!”

 

Tekst: Nicole Beaujean