Ralph Dassen

foto: Masha Bakker

"De winst zit 'm juist in de gezamenlijke uitdaging."

Nog steeds weet hij meer van wijn dan van film. Maar hij is groot liefhebber van allebei. Vinoloog Ralph Dassen zwaait sinds januari 2020 de scepter bij Focus Filmtheater en Focus Eten + Drinken in Arnhem. “2020 begon veelbelovend. En toen strooide corona zand in de motor.”

Zijn carrière leest als een jongensboek. Zo op het eerste gezicht heeft die loopbaan tot een jaar of vijf geleden niet zoveel met kunst en cultuur te maken. In het Zuid-Limburgse Bunde (ten noorden van Maastricht) tekende de jonge Ralph veel en graag. Een meester op de basisschool liet hem kennismaken met kunstboeken over schilders als Picasso en Mondriaan. Dus zat Ralph, als hij niet buiten speelde, vaak met zijn neus in de boeken in de bibliotheek.

 

Autodidact

Op zijn zeventiende verhuisde hij naar de provinciehoofdstad, om vervolgens te gaan studeren in Amsterdam. Daarna ging hij in de leer bij Wijnkoperij Okhuysen en besloot een vinologenopleiding te gaan volgen, waarvoor hij met vlag en wimpel slaagde. Vijftien jaar lang draaide hij als in- en verkoper mee in het wijnvak: “Het was een fantastische tijd, met ontzettend veel vrijheid. Ik heb veel gereisd, ontelbare wijndomeinen bezocht en veel mensen ontmoet. Overal waar ik kwam ― Florence, Parijs, noem maar op ― bezocht ik na gedane arbeid zo veel mogelijk musea. Zo ontwikkelde ik als autodidact smaak en kennis in de kunst. Werk en hobby liepen organisch in elkaar over.”

 

Houtovenpizza’s

Na dit Bourgondische leven als vinoloog volgden vijf jaren in de horeca: Ralph werd manager en later algemeen directeur van een houtovenpizzeriaketen. “Een zeer goede leerschool,” noemt hij het zelf. Toch lonkte in 2016 een nieuwe uitdaging, als zakelijk directeur van het Amsterdamse Tassenmuseum. “Het was een eervolle en interessante functie, maar ik kwam erachter dat Excel-sheets nu eenmaal minder leuk zijn dan de kunstzinnige inhoud van het vak.”

Dassen maakte pas op de plas. Eén ding was zeker: moderne kunst moest het zijn. En toen kwam in september 2019 de vacature van Focus Filmtheater langs.

 

Makerscultuur

“In deze functie zijn cultuur en gastronomie verenigd. Ik ben weliswaar geen filmkenner, maar wel een groot liefhebber. Film is een fantastisch bindmiddel. Als hogere cultuur ondersteunt en versterkt film diverse kunstvormen (theater, muziek, beeldende kunst) en werkt daarmee interdisciplinair. Zo werkt Focus samen met ArtEZ en de HAN, hebben we een educatieprogramma voor scholen en nemen we deel aan de Arnhemse UITnacht. Op die manier kunnen grotere en kleinere culturele instellingen van elkaar leren.

Juist nu heeft de makerscultuur het heel zwaar. Wij willen graag aan de slag met creatieve makers en nieuwe doelgroepen; er is serieus werk aan de winkel.”

 

Cultuur Netwerk Arnhem

Sinds kort is Ralph Dassen ook voorzitter van Cultuur Netwerk Arnhem (CNA), de tegenhanger van Cultuur Netwerk Nijmegen (CNN): “Arnhem en Nijmegen vormen een tandem, door samen te werken en van elkaar te leren, ook van elkaars fouten. Zo heeft het Nijmeegse Filmfestival Go Short de oversteek gemaakt naar Arnhem. Door corona is het contact tussen CNN en CNA in een versnelling gekomen en leveren we steeds meer gezamenlijke inspanningen. Dat voert dus verder dan het overleg met mijn collega Pien Houthoff van LUX Nijmegen. Onder de vlag van 025 hebben CNN en CNA bijvoorbeeld een herstelagenda bij de provincie ingediend.”

 

Brandjes blussen

“Corona heeft een behoorlijke impact en het is verleidelijk om eerst je eigen brandjes te blussen,” vervolgt Dassen. “Maar de winst zit ‘m juist in de gezamenlijke uitdaging. Cultuurregio 025 is succesvol als alle deelnemers goed met elkaar in gesprek komen en blijven, met een heldere, eenduidige agenda. Ik hoop van harte dat de intentie van 025 steeds concreter wordt en alle deelnemers daarin op één lijn komen. Daar ligt een behoorlijke klus voor cultuurmakelaar Margo Geers-Huntink, zeker in coronatijden.”

www.focusarnhem.nl

 

tekst: Nicole Beaujean