Presentatie Mart van Berckel

Mart van Berckel sluit residentie bij Jeugdtheater Sonnevanck af

Op 1 juli sloot Mart van Berckel, in het kader van de Proeftuin Netwerk Jeugdtheater en Dans, zijn residentie bij Jeugdtheater Sonnevanck af met een presentatie. Ik zag 20 minuten van een voorstelling die kracht uitstraalt in zijn eenvoud. Acteur  Denzel Goudmijn en drummer Mats Voshol slagen er overtuigend in de bezoekers mee te nemen in hun verhaal met woorden en slagwerk.

Voorafgaand aan het ontwikkelen van dit stuk heeft Mart van Berckel samen met schrijfster Lisanne  van Aert en componist Tijn Wybenga veel gesprekken gevoerd met de doelgroep. Ze bezochten scholen, voerden gesprekken en wisselden een periode van schrijven met het repeteren, af. Centraal in hun werkproces stond het onderzoek naar het vluchtgedrag dat er nu leeft bij de nieuwe generatie.

Mart: “Toen ik 14 was, was de film ‘Into The Wild’ mijn lievelingsfilm. In die film herkende ik zoveel van mezelf: het puberale en romantische verlangen naar avontuur en weglopen, het onbegrepen voelen door je omgeving, je losmaken van verwachtingen en de drang om zélf vorm te geven aan je leven.” Nu, 12 jaar later, zijn het de jongeren van nu die zichzelf herkennen in dit verhaal. Openhartig vertellen enkele jongeren bij de presentatie: “Ik denk ook wel eens aan weglopen, van alles, en dan mijn eigen leven gaan leiden.” Maar ook al lonkt het avontuur, ze hopen wel op een happy end bij de voorstelling.

Of het dat wordt, weten de makers nog niet. Aard van deze proeftuin is dat er niet op voorhand duidelijk hoeft te zijn of er daadwerkelijk een voorstelling van komt. Er is geen prestatiedruk, en zoals Mart vertelde; dat verhoogt de creativiteit enorm. Omdat iedereen zo enthousiast is (zowel makers, als proeftuin-partners, als publiek) smaakt deze residentie absoluut naar meer en kijken we uit naar de voorstelling die hieruit voortkomt. Wanneer en hoe, is nu nog niet bekend. Maar er zal in ieder geval ook een ‘making of’ geproduceerd worden, die uiteraard via het 025 Bulletin met jullie gedeeld zal worden.